“Nobels fredspris bryter mot lagen”

来源:百度文库 编辑:神马文学网 时间:2024/05/26 18:54:13
“Nobels fredspris bryter mot lagen”Uppdaterat 2010-10-08 13:02. Publicerat 2010-07-28 07:00
Al Gore, Shirin Ebadi, Barack Obama, Yitzhak Rabin, Wangari Maathai och Moder Teresa.
Nio av de senaste tio pristagarna är inte värda Nobels fredspris, Det menar en norsk författare, vars bok snart kommer ut i Storbritannien och USA, där den väntas väcka debatt. Under hösten kommer också Stockholms förvaltningsdomstol att avgöra om Nobelstiftelsen bryter mot Alfred Nobels testamente.
”Nobels Vilje” kom ut redan 2008 på norska. Samma år anmälde författaren norska Nobelstiftelsen för att bryta mot testamentatorns vilja till länsstyrelsen i Stockholm, där fallet nu slutligen ska avgöras i förvaltningsrätten under hösten. Men snart kommer också boken ut i Storbritannien och USA under namnet ”Why the Nobel Peace Prize Violates Alfred Nobel’s Will and How to Fix It”. Men redan innan den kommit ut har den väckt ettinternationellt intresse.
I sin bok hävdar den norska författaren Fredrik Heffermehl, tillika fredsivrare och jurist, att både deltagarna i norska Nobelstiftelsens kommitté och de kriterier som används för att välja ut fredspristagare går på tvärs mot Alfred Nobels testamente. Försvaret från Nobelstiftelsen är kortfattat att de anser att Nobels kriterier för vem som kan få Nobels fredspris måste tolkas, precis som andra viktiga lagar och skrifter, och att Nobels ord inte går att följa så slaviskt.
Bland de pristagare Fredrik Heffermehl anser som orättmätiga vinnare är bland andra: Moder Teresa (1979), Lech Walesa (1983), Yassir Arafat, Shimon Peres och Yitzhak Rabin (1994), iranska människorättsaktivisten Shirin Ebadi (2003), kenyanska miljöaktivisten Wangari Maathai (2004), och Al Gore (2007). Men också Barack Obama (2009) och finländaren Martti Ahtisaari (2008) borde inte ha fått priset menar författaren.
När DN.se får tag i Fredrik Heffermehl, har han just hemkommit från ett arbetsmöte i Genevé med organisationen International Peace Bureau, IPB och han pekar på flera brister i norska Nobelkommitténs arbete:
– För det första så är de som sitter i kommittén avdankade stortingsledamöter. Dessutom är samtliga militär- och Natoivrare. Det stämmer illa överens med vad fredspriset ska handla om, nämligen nedrustning och avskaffande av nationella försvar.
– Och de som utses till pristagare har sällan med nedrustning att göra, vilket är själva kärnan i testamentatorns vilja, säger Fredrik Heffermehl.
– Kommittén bryter också rutinmässigt mot villkoren som testamentet beskriver. Inte ens hälften av pristagarna, utsedda efter andra världskriget, uppfyller kriterierna i Nobels testamente och under sista tio åren så är det än värre.
I boken betonar författaren att Nobels testamente är koncentrerat till att belöna kampen för att avsluta krigen genom en internationell ordning baserad på lag och avskaffande av de militära styrkorna.
– Det är en tanke som kan jämföras med det civila samhället på nationell nivå. Medborgarna får inte gripa till våld utan bara polisen. På internationellt plan skulle detsamma kunna gälla, men här skulle det handla om att nationerna inte längre skulle få hota med våld eller genomföra krig. Krig skulle förbjudas, vilket också var Alfred Nobels intension. Däremot behövs det förstås någon slags internationell polis som har maktmedel, säger Fredrik Heffermehl.
Du anger många som inte borde fått Nobels fredspris, men vem borde fått det?
– Ett förslag är Richard Falk, internationell jurist och expert på fredsfrågor. En annan är Gene Sharp, expert på alternativa försvarsmetoder, ickevåld.
Vad ska du göra närmast?
– Den organisation jag arbetar för International Peace Bureau, som fick priset 1910, ska år fira 100-årsjubileet till minne av att vi fick priset, säger Fredrik Heffermehl.
Anders Forsström
anders.forsstrom@dn.se